element5-digital-OyCl7Y4y0Bk-unsplash

Boeken

Er zijn verschillende boeken die gaan over het hebben van een brus of die je samen met je brus kunt lezen. Hieronder zijn enkele boeken uitgelicht ter inspiratie die een mooi handvat kunnen geven om in gesprek te gaan met je brus.

Broers en zussen van speciale en gewone kinderen

Een broer of zus van een speciaal kind loopt het risico problemen te ontwikkelen, maar kan ook profiteren van deze bijzondere ervaring. Dit boek vertelt hoe. Broers en zussen in een gezin hebben veel invloed op elkaars ontwikkeling en gedrag. In een gezin met een speciaal kind kan deze invloed nog intenser zijn dan anders. Hoe werkt dit precies en hoe kun je hier als ouder of hulpverlener het best mee omgaan? In dit boek vertaalt kinderpsychiater Frits Boer actuele wetenschappelijke inzichten naar waardevolle praktische adviezen. 

Broers- en zussenboek

36 kinderen en volwassenen tussen de 6 jaar tot 69 jaar geven een kijkje in hun leven met een broer of zus met een handicap, ziekte en/of stoornis. Kleurrijk en magazine-achtig vormgegeven: om in één keer uit te lezen, of er af en toe weer bij te pakken.

Wat doe jij het liefst met je broer of zus samen? Hoe reageren jullie op ‘vreemde’ reacties? Denk jij vaak aan ‘later’; of veel aan ‘vroeger’? Recent onderzoek van de Belgische orthopedagoge Tinneke Moyson wijst uit dat het uitwisselen van ervaringen direct een positieve invloed heeft op hoe je je als ‘brus’ voelt: ‘Ik ben niet de enige!’ 

Broers en zussenboek, in en om het ziekenhuis

Dit doe-boek wil kinderen (brussen) helpen te begrijpen wat er gebeurt, om over de situatie te praten en om uit te leggen hoe het is om een (chronisch) zieke broer of zus te hebben.

Het boek bevat 21 ‘praatvragen’ zoals, ‘Wat wil je uitvinden om je broer of zus te helpen?’ en ‘Hoe wil je het ziekenhuis fijner maken voor jezelf?’. Daarnaast bevat het boek ook 21 ‘kletsverhalen’ met tips en tricks van oudere broers en zussen, ouders en andere mensen in en om het ziekenhuis, waaronder een blogger. Als laatste bevat het boek 21 dingen die kinderen kunnen doen ter afleiding of als ze zich vervelen.

Len en zijn broer

Len is zeven jaar. Zijn broer is al negen, maar lijkt soms nog wel een peuter. Hij kan nog niet eens zelf de rits van zijn jas dichtmaken. En soms wordt hij ineens heel erg boos. Langzaam leert Len anders naar zijn broer te kijken. Dan vindt Len een kleine gitaar op zolder. Samen met Jikke, zijn nieuwe buurmeisje, leert hij erop spelen. Hij geeft zich op voor de talentenjacht op school. Maar meedoen is spannender dan hij dacht… In dit voorleesboek heeft Lens broer Steef een verstandelijke beperking. Het verhaal geeft een kijkje in een gezin waarin opgroeien net even anders gaat dan anders. Maar bovenal is het een boek waarin iedereen als vanzelfsprekend meedoet.

Ik ben er ook nog!

Dit boek is voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen met een bijzondere broer of zus (brussen). Ook voor ouder en professional is dit boek inspirerend en/of bevestigend. Het stimuleert de lezer om meer door de bril van brussen, gezinssituatie en broer-zusrelatie te kijken. Verschillende brussen, van jong tot oud, geven inzicht in hun leven, gedachten én gevoelens. Handvaten maken dit een zeer herkenbaar en inzichtelijk boek voor alle brussen en hun verwanten. Schrijfster Femke Quadackers, heeft een zus met epilepsie. Ze schreef dit boek uit gemis aan contact met andere brussen in haar jeugd. Op verschillende momenten in haar leven had ze graag willen weten dat ze niet de enige was met een zus met een beperking. 

Websites / onderzoeken

Naast de hierboven genoemde boeken zijn er ook websites en onderzoeken die kunnen helpen bij het begrijpen en ondersteunen van de brussen. 

Zo heeft het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) onderzoek gedaan en staan er twee mooie artikelen op hun website online; Aandacht voor broers en zussen van een zorgkind en Praten met broers en zussen van een zorgkind.

Ook kan de website FunCare4Kids leuk zijn om in de gaten te houden voor brussen-dagen. Zij organiseren op grote schaal dagen voor brussen op verschillende plekken in Nederland.